sunnuntai 13. huhtikuuta 2014

Schweinshaxea ja kaneliOMPPU jäätelöä

Takana ihanan leppoisa viikonloppu! Ollaan oltu ja nautiskeltu...toki myös metsäilty kera karvattien, jotka olivatkin intopiukeena siitä, kun metsälammesta oli jäät sulaneet :)

Viikonlopun aterian tarina juotaa juurensa isännän työkomennuksille Saksaan ja makumuistoihin sieltä. Schweinshaxe valmistuu possun potkasta, yksinkertaisista raaka-aineista ja hitaasti kypsentäen.

Tämä herkku ei ole muuten hinnalla pilattu, 4kg potkaa kustansi kaikki 18€ ja tästä määrästä riittää hyvin kuudellekin.




Schweinshaxe 6:lle

4kg possun potkaa
suolaa ja mustapippuria
1/2litraa olutta
1/2 litraa lihalientä
tummaa siirappia

Pese ja kuivaa potkat. Viillä nahkaan ristiviillot, jotka ulottuvat lihaan saakka. Mausta pinta suolalla ja pippurirouheella. Paista 200 astetta ja noin 45 minuuttia.

Kaada paistoastiaan olut ja lihaliemi. Laske uunin lämpö 150 astetta ja jatka paistoa seuraavat 3-4 tuntia. Käännä potkat pari kertaa paiston aikana.

Valele kypsyneet lihat siirapilla ja tiristä pinta rapeaksi 250 astetta ja noin 15 minuuttia.




LEHTIKAALI-lisäke lihalle:

300g lehtikaalia
6 perunaa
2 sipulia
2pkt pekonikuutioita
3/4dl kermaa
3rkl sinappia
1rkl siirappia
suolaa, pippuria ja persiljaa.

Kuori ja kuutioi perunat, keitä noin 12 minuuttia. Tiristä pekonikuutiot rapeiksi. Ota lehtikaalista lehtiruodit pois ja suikaloi, silppua sipulit. Kuullota öljyssä pannulla sipulit ja lehtikaali-suikaleet. Lisää joukkoon kerma, sinappi ja mausteet. Anna hautua hetken. Kokoa lisäkkeen ainekset ja ripottele persiljaa pintaan.





Herneenversot ovat kyllä kiitollisia kasvatettavia. Viikossa on mittaa tullut jo kummasti!




KANELIOMENA-jäätelö:

1/2 litraa kermaa
2dl maitoa
7 keltuaista
1 3/4dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3 omenaa

Kuori ja viipaloi omenat. Keitä tilkassa vettä noin 10 minuuttia, soseuta sauvasekoittimella.

Kiehauta kerma ja sekoita sillävälin kaikki muut ainekset keskenään teräsastiassa. Siirrä astia vesihauteeseen ja kaada kerma joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita ja kypsytä keitosta kunnes pintaan ei enää muodostu kuplia. Jäähdytä massa ja valmista jäätelö joko koneella tai pakastimessa.





Jäätelön sivutuotteena jää aina valkuaisia, jotka tuli pursoteltua (taas kerran) marengiksi :)

 
 
Mukavaa sunnuntaita ja kevein askelin tuleviin 4-päiväisiin työviikkoihin :D :D

5 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja ollut teillä taas! En olekaan koskaan kokeillut potkan valmistamista. Pitäisiköhän, sillä näyttää tosi herkulliselta... :) Työniloa alkavaan miniviikkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Potkasta saa tosi hyvää, kun vaan antaa riittävän kauan kypsyä = liha irtoaa luusta. Ja kiitos....kolme pvää....jaksaa ja jaksaa :)

      Poista
  2. Tykkääkö teidän karvaturrit uimisesta...? Kaverilla on ranskanbuldoggi ja sitähän ei voi päästää ilman pelastusliivejä edes veteen. Onko kaikilla buldogeilla sama "uppoamisongelma"?
    Mehän asustellaan veden äärellä ja meidän koiruus on onneksi vielä pysytellyt pois vedestä. Sillä kun on tällä hetkellä se iso vekki kyljessä, niin ei tee kovin hyvää haavalle tuo uiminen. Mutta kun se sinne taas kerran keksii mennä, niin sitähän ei sieltä pois saa pysymään.

    Mitenkä muuten kasvatat noita herneenversoja....?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin tykkäävät! Etsivät ja löytävät kaikki uimakelvolliset ja "kelvottomat" lammikot.....tästäpä sainkin idean postaukseen, kiitos :) Liotin kuivia herneitä vedessä vuorokauden verran, istutus mullan pintaan ja vain hyppysellinen multaa päälle + kastelu. Idätä pari päivää kelmun alla pimeässä ja sitten kelmu pois. Tämän jälkeen siirto valoisampaan paikkaa ja tasaisesta kastelusta huolehtiminen. Toivotaan, ettei Jimi saa mitään älynväläystä uimareissusta....ennen kuin haava on parantunut.

      Poista
    2. Kiitos ohjeista! Täytyykin heti viikonloppuna laittaa kasvamaan! :)

      P.S. Ihana postaus koiruuksien hauskanpidosta!!! :)

      Poista